Som så många andra så tittar också jag emellanåt på städprogrammet i kanal 4. Jag tycker damerna är riktigt härliga och de är så skönt engagerade. Tipsen är många och leder nog till både funderingar och tester hemma hos folk.

Jag tycker det är bra att man i programmet lyfter fram naturliga kemikalier såsom bikarbonat, citroner och rent vatten. Många reagerar och inser att mycket av det vi betalar dyrt för i affären bygger på just dessa tankar från början. Men samtidigt är det att luras lite grann – jag tror inte ett ögonblick på att Marlenés personal går omkring med färska citroner i städvagnen eller att man de facto bara har Yes och grönsåpa vid en flyttstädning. Jag kan ju ha fel – visst, men min erfarenhet säger mig annat.

När jag var ung och inte hade barn, då hade jag en böjelse som de flesta av mina vänner inte skulle tro om mig – jag älskade att mangla lakan och örngott för att sedan vika dem vackert och placera resultatet i linneskåpet. Rader av vita rundlar i exakt ordning och ovanpå hängde örngottens band välstrykta ner som små rara hängen. Jag vet inte om det var sonens inträde eller övergången till färgglada och klumpiga påslakan som gjorde att jag svek mitt ideal… i vilket fall så hänger jag dem rakt på tork, viker dem fortfarande snyggt och sen trycker jag ner dem i en stor låda…. Inte så snyggt längre men praktiskt! Jag har alltså prioriterat bort linneskåpet.

Jag minns också att jag en dag bestämde mig för att fråga mormor om hennes vita dukar. Det kändes som om att jag skulle få ta del av en stor hemlighet kvinnor emellan…
– Du, hur gör du egentligen för att alltid hålla dina dukar så vita, frågade jag, 18 år gammal ägandes ett ljuvligt linneskåp.
– Klorin!, svarade mormor.
Det satte min värld i gungning, jag blev så besviken och nästan chockad – min mormor använde det förhatliga Klorinet… så enkelt var det att ha vackra vita dukar!
Senare, när jag kikade i “Hushållsmoderns” böcker, så fann jag att kvinnorna tillverkade sitt eget Klorin, det ingick i ett normalt hushåll att göra så och det var inte alls några konstigheter. Receptet har jag inte kvar men minnet av mormors enkla svar släpper aldrig.

Och det är så det är med citroner och bikarbonat – visst funkar det, men vem har tid och lust? Det tar minst sju gånger så lång tid att torka rent överdelen på köks-skåpet med grönsåpa än med det medel vi normalt använder till flyttstädningar. Sannolikheten att man skadar finishen genom att man tar i för hårt är betydligt större än om man har ett effektivare medel.

Däremot – det finns ju ingen anledning att använda starkare medel än grönsåpa eller Yes till det dagliga pysslet. Lite grönsåpa i trasan för att torka av spisen, naturligtvis även glashällen, det räcker gott! Och vädra, vädra, vädra – allt dammar, även du!